Voi että taas tuli syötyä liikaa! Painon pitäisi taas pudota! Enhän minä tuota voi syödä! Paljonkohan tässä on kaloreita?”

Miksi häpeä kehojamme? Juuret voivat olla syvällä yhteiskunnassamme ja laihuus koetaan tässä ajassa hyveenä: se antaa mielikuvan siitä, että yksilö on terveempi, älykkäämpi ja onnistuneempi. Itse asiassa meidän ei tarvitse mennä ajassa taaksepäin kuin pari sataa vuotta, jolloin kehon kilot viittasivat vaurauteen ja laihuus oli merkki köyhyydestä ja ravinnon puutteesta. Muutos kohti laihdutuskulttuuria alkoikin tuossa 1800-luvun puolessa välissä, jolloin ensimmäiset laihdutusoppaat ilmestyivät lännessä.

Haitallinen kehopuhe voi liittyä ihmisen kehoon, kokoon, ikään, hiuksiin, vaatteisiin, ruokaan tai ulkoiseen vetovoimaan. Tämä tapahtuu hyvinkin huomaamattamme ja siihen harvoin arjessa puututaan. Olisi kuitenkin syytä puuttua koska kehollinen häpeän tunne on riskitekijä syömishäiriöille, häiriintyneeseen syömisen, painon nousuun, masentuneisuudelle, ahdistukseen, alhaiseen itsetuntoon taikka jopa vihan tunteita itseään kohtaan.

MINKÄ PAINOPUHE?

Painopuheella on yleensä aidosti hyvä tarkoitus: ytimessä on terveempään elämään kannustaminen. Samalla painosta puhuminen ja siihen puuttuminen koetaan kuitenkin vaikeana ja tunteita herättävänä – usein myös aika tehottomaksi. On tilanteita, joissa painosta puhuminen on välttämätöntä. Toisaalta on tilanteita, joissa painosta olisi parempi olla puhumatta lainakaan. Ajattelematon, huolimaton tai muulla tavalla vastuuton painopuhe voi laukaista vuosia jopa vuosikymmeniä kestävän oireilevan syömisen tai muulla tavalla olla osallinen rikkomassa ihmisen suhdetta ruokaan ja omaan kehoon. Vääristyneet ajatukset ja asenteet erikokoisia kehoja kohtaan ovat yhteiskunnassamme varsin yleisiä. Omia painoon, ruokaan, liikuntaan ja kehoon liittyviä ajatuksia ja asenteita voi peilata pohtimalla, mitä ajatuksia ja tunteita sinussa herää esimerkiksi näissä tilanteissa:

*kun sinua pyydetään yllättäen astumaan vaa´alle

*kun kohtaa ylipainoisen ihmisen

*kun sinulle tarjotaan jälkiruokaa

*kun jätät tai joudut jättämään väliin suunnitellun liikuntasuorituksen

*kun työkaveri ehdottaa pizzan tilaamista lounaaksi

*kun lähdet pitkästä aikaa uimarannalle/halliin

*kun ruokaseurasi alkaa puhua annoksen sisältämistä kaloreista

Uskallatko tunnistaa omia ajatuksiasi rehellisesti?

Painopuheen sijaan hyvinvointipuhe

Painopuheen kyseenalaistaminen ei tarkoita sitä, etteikö esimerkiksi syömisestä tai liikkumisesta saisi hyvinvoinnin nimissä puhua. Painopuheen kyseenalaistaminen haastaa miettimään, miten syömisestä ja liikkumisesta voisi puhua kehoa ja kehosuhdetta kunnioittaen esim. kehosuhdetta kunnioittava ruokapuhe, liikkumisen harjoittaminen omista lähtökohdista ja huolehtia riittävästä levosta.

Painopuheen sijaan tulisi keskustella terveydestä ja hyvinvoinnista. Jos ylläpidät aktiivisuuttasi yleisten liikuntasuositusten mukaan, saat nauttia pidemmästä eliniästä, paremmasta mielenterveydestä ja elämänlaatusi kohenee kaikilla osa-alueilla. Liikkumisessa ja harjoittelussa on tärkeää kohdistaa puhe ja ajatus

siihen mikä vaikutus fyysisellä toiminnalla on kehoomme. Liikkumisen terveysvaikutukset ovat huimat: elinikä pitenee, useimmat sydän – ja verisuonitaudit vähenevät, kestämme paremmin stressiä ja mielenterveytemme pysyy hyvänä. Näitten syitten takia kannattaa keskittyä liikkumiseen, kilojen sijasta.

Mikä siis on sopiva paino?

1830-luvulla belgialainen tähtitieteilijä Adolphe Quetelet halusi tutkia, voiko ihmisiin soveltaa todennäköisyyden lakeja kuten matematiikkaan ja tähtitieteeseen. Hän tutki tilastoja asevelvollisista ja vertasi näiden pituuksia ja painoja. Quetelet totesi, että kaikille pituuksille löytyi keskimääräinen paino, jonka lähelle useimpien miesten paino sijoittui. Oli syntynyt painoindeksi. Quetelet meni vielä pidemmälle ja päätteli, että koska useimmat ihmiset sijoittuvat tiettyyn kohtaan painoindeksiä, se olisi kohta, johon kaikkien tulisi pyrkiä. Syntyi idea keskiverrosta, ideaalista ihmisestä.

Opimme usein jo alakoulussa, että painoa pitää vahdata aktiivisesti. Painoindeksi on kaikille suomalaisille tuttu käsite. Valitettavan monella ensimmäinen laihdutuskuuri tai negatiivinen kehosuhde on alkanut lapsuudessa painoon puuttumisesta. Paino ei kerro yksilön luonteesta, osaamisesta, itsekurista, motivaatiosta, onnellisuudesta tai terveydestä mitään. Painoindeksiä käytetään terveydenhuollossa yhtenä mittarina kuvaamaan ihmisen terveydentilaa. Pelkkä paino ei kuitenkaan kerro terveydentilasta tai laihduttamistarpeesta. Liikkumattomuus on suurempi riski ihmisen terveydelle, kuin paino. Eli jokaisen ihmisen riippumatta siitä, minkä kokoinen hän on pitäisi pitää huoli siitä, että liikkuu. Painoindeksillä on merkitystä, jos olemme tilastollisesti kiinnostuneita isoista massoista, mutta yksilötasolla sillä ei juurikaan ole merkitystä muutosprosessia ajatellen.

Entä jos tavoitteeni on painonpudotus?

Elämäntapamuutos on avain painonpudotuksessa. Tähän liittyy muutoksia, jotka koostuvat tietoisista päätöksistä läpi elämän, rutiineja ja valpas läsnäolo. Jotta onnistut tavoitteissasi sinun täytyy rikkoa vanhat kaavasi ja luoda uusia, jotka antavat sinulle energiaa ja sisäistä motivaatiota. On myös hyvä, jos matkallasi on jokin toinen tukena neuvomassa sinua kuten PT tai ohjaaja. Nykyään tiedetään, että tiukka laihduttaminen ja erilaiset laihdutuskuurit eivät ole terveellisiä. Pitkällä tarkasteluvälillä ne itseasiassa lisäävät ylipainoa.

Laihduttamisen sijaan olisi hyvä puhua esimerkiksi laihtumisesta, elämäntapojen muuttamisesta, terveellisemmästä elämästä tai painon seurannasta. Painosta panikoiminen esimerkiksi joulun jälkeen ei kannata eikä syyllisyyden kantaminen yleensäkään omasta painosta ole järkevää. Painonhallinnassa on tärkeää syömisen ja liikkumisen lisäksi myös lepääminen, stressin välttäminen ja kehon kokonaishyvinvointi. Paino ei ole terveyden ainoa mittari.

Kuinka sitten voitamme kehohäpeän?

Arvostava, kunnioittava ja hellivä kehopuhe todennäköisesti vaikuttaa myös ajatuksiisi positiivisesti. Toista harjoitus aika ajoin ja ota lempeä suhtautuminen kehoosi osaksi arkeasi. Pohdi itseäsi myös kokonaisuutena. Mitä vahvuuksia sinussa on, millaisista asioista pidät itsessäsi?

Lopeta arvosteleminen. Sosiaalinen media, elokuvat ja mainokset ylläpitävät ajatusta, että ainoastaan tietynnäköiset kehot ovat hyväksyttäviä ja kauniita. Jotta voi oppia rakastamaan omaa kehoaan sellaisena mitä se on, pitää myös luopua ajatuksesta, että jokin keho olisi kauniimpi kuin toinen, vaikka länsimainen kauneuskäsitys sanoisi muuta. Heitä häpeä pois. Moni häpeää omaa kehoaan tai kehonsa osia. Häpeä on ongelma erityisesti silloin, kun se kuormittaa ja estää tekemästä kivoja asioita. Silloin, jos häpeä estää esimerkiksi menemästä rannalle bikineissä tai aloittamasta uutta liikuntaharrastusta kannattaa pysähtyä hetkeksi ja miettiä, mistä häpeä kumpua?

Voiko painosta sitten puhua ollenkaan?

Kyllä voi. Kaikilla on oikeus kehon koskemattomuuteen: älä kommentoi toisen ihmisen painoa. Pelkäätkö painon nousua? Se liittyy painon stigmaan, jonka valtaa voi horjuttaa haastamalla omia asenteita. Painossa ei ole kyse itsekurista: unohda väärät käsitykset ja heitä tarpeettomat neuvot romukoppaan. Tutkimukset osoittavat, että painon pudottamisessa ei ole kyse vain syömisen vähentämisestä ja liikunnan lisäämisestä. Keskity painon sijaan hyvinvointiin ja pystyvyyden tunteeseen. Jos jotain haluaa luvata itselleen ja toisille tänä vuonna, se voisi olla armollisempi suhtautuminen omaan kehoon ja toisten kehoihin, ja kaikenlaisen painopuheen ja arvostelun välttäminen.

Kohti kehorauhaa

Kehorauha tarkoittaa, että jokaisella on oikeus olla tyytyväinen kehoonsa ja lupa olla kritisoimatta sitä. Kehorauhan taustalla on ajatus, että kaiken kokoiset, -muotoiset, ja -näköiset ihmiset ovat yhtä hyviä, arvokkaita ja kauniita. Lihavuus ei kerro ihmisen laiskuudesta, kyvykkyydestä työelämässä tai rakastettavuudesta. Länsimainen kulttuuri on laihdutusmyönteinen ja kurinalainen syöminen ja liikkuminen saa osakseen arvostusta. Ihannekeho on hoikka ja lihaksikas. Siitä huolimatta lihavuus lisääntyy kaikkialla maailmassa hurjaa vauhtia. Syyllistävä puhe ei edesauta painonhallintaa ja vähennä lihavuutta. Kehorauha-ajatuksen takana ei ole kuitenkaan silmien ummistaminen lihavuuden terveyshaitoilta. Lihavuudella on monia liitännäissairauksia ja altistaa useille sairauksille. Esimerkiksi tyypin 2 diabetes, unihäiriöt, sydämen vajaatoiminta ja kohonnut verenpaine ovat selvästi yleisimpiä ylipainoisilla kuin normaalipainoisilla, kertoi Terve Paino -tutkimus taannoin. Lihavuuden terveyshaitat ja globaali lihavuusepidemia tulee kuitenkin erottaa ylipainon häpeäleimasta ja syyllistämisestä . Painosta saa ja pitää puhua, mutta olennaista on tehdä se niin, että se ei syyllistä.

Ihminen on kokonaisuus, eikä keho ole muusta irrallaan.

– fysioterapeutti Heidi Bergman

Kirjasuosuosituksia: Katarina Meskanen & Heidi Strengell – Rakas Keho (201 Susanna Jussila & Emmi Ohraniemi -Kotona kehossa: Matka kehon ja mielen sopukoihin (2020)

Lähteet:

https://www.uq.edu.au/news/article/2023/03/compassion-could-be-key-combating-body-shame

https://syomishairioliitto.fi/uutiset/opas-vastuulliseen-painopuheeseen-on-ilmestynyt

https://ki.se/forskning/darfor-raknas-varje-steg-nyfiken-pa-vardagsmotion

https://www.verywellmind.com/what-is-body-shaming-5202216

https://ukkinstituutti.fi/palvelut/jarjestoportaali/liikkumisen-suositukset/ https://yle.fi/a/74-20059702

https://hyvastihapea.fi/painokeskeisyys-vinouttaa-kaikenkokoisten-ajattelua-nain-painopuheen-pitaa-muuttua/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1740144521000838 https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/02/20/terve-lihava-loukkaava-moikkaus-vai-tieteellinen-fakta

https://uu.diva-portal.org/smash/get/diva2:1469239/FULLTEXT01.pdf

https://news.harvard.edu/gazette/story/newsplus/the-scarlet-f-why-fat-shaming-harms-health-and-how-we-can-change-the-conversation/